New Sunroom Dining Room

Some of our recently complete sunrooms and extensions. Tap below to find out more about the timelines, builds and see before and after photos.

Project

To extend a semi detached home in Dublin using a bright Sunroom..The clients needed an extra dining room.This would create a much needed family dining room off the kitchen and living room where the clients felt they needed more space.The clients wanted to maximise light and space and they also required a contemporary Sunroom design that would allow a great view of the garden.

Challenge

To create an extension that would incorporate the kitchen doors and the dining room window and create a contemporary design that would look aesthetically pleasing on the home while maximising the light and the view to the garden from the sunroom and the kitchen.

Design Solution

We designed a Hip Roof Sunroom with glass to the floor design in Anthracite grey on white to include 4 x roof windows to maximise the light. Corner feature block pillars were added to create a contemporary design. The front was split into 3 large glass to floor windows to allow for unobstructed views of the garden. The doors were positioned on the side to allow for an uninterrupted view of the garden.We recommended to use 100mm insulated plasterboard on all the external walls,150mm of spray foam insulation in the ceiling and 100mm insulation in the floor for a cosy room in the winter months

Build

Because of the age of the house, we recommended that one of our contractors change all the metal gutters to pvc this would ensure that there would be no maintenance issues going forward for the client. The radiator in the living room was relocated so the window and wall could be knocked out and the opening plastered to a smooth square open plan finish, 2 radiators were extended from the existing central heating system for adequate heating of the new room.

The house rain water pipe that was in the way was relocated. We left the feature kitchen doors in place as requested by the client. We discussed with the client what type of flooring they would install onto the new floor and they decided on semi-solid wood flooring,with this information we ensured that the new concrete floor was laid at the perfect level so when the clients laid their floor the new floor would be at the same level as the existing house floor.

Results

The sunroom took 5 weeks to complete.The build was constructed on time and within budget.

The clients were delighted with the completed sunroom,they were happy that we met all their initial requirements,built the new room within the agreed budget and timescale and that we left their home perfectly clean and tidy.
They were particularly happy with the large viewing glass to floor windows as it gave them the view of the garden that they had requested.

Before

New Sunroom Dining Room Before

After

New Sunroom Dining Room

Interior

New Sunroom Dining Room Inside