Replace an Old Conservatory With a New Warm & Bright Sunroom

To dismantle an old, not fit for purpose lean to conservatory and build a new bright all year round sunroom for extra space.

Challenge

The existing conservatory was too small and too cold for the clients needs, and no longer fit for purpose.

It needed a complete overhaul.

The client had selected a particular size, the only way to accommodate this would involve removing the existing kitchen window and blocking it up 18” which would create a wider house wall for the sunroom, we would then fit a new smaller kitchen window.

Design Solution

A gable front sunroom was chosen to prioritize the light into the home. This would have a large expanse of glass extending up to the roof.

The entire structure including walls and floor would need to be demolished and replaced by a new/y insulated concrete floor and walls.

Anthracite grey windows and doors were selected, and corner pillars were chosen to make the room appear more cosy and modern.

The view into the garden would be prioritised by the use of picture frame windows.

Build

We removed the existing kitchen window, blocked it up 18” of theWalland fitted the new window. A black steel tiled roof was chosen, to complement the anthracite grey frames on the new sunroom.

4 roof windows were installed to maximize the light back into the home. 2 large windows were added to the side of the sunroom for ventilation.

The floor level was raised to match the existing floor level of the home so it was a level walk through.

The main heating system was extended into the sunroom. The build was completed in 4 weeks, on time and within budget.

Results

A stunning transition from an uninhabitable, cold conservatory, to a stunning bright, warm and contemporary space which is seamlessly integrated into the home.

The client said:

From meeting the Brightspace team in Johnstown, through the design process and throughout construction, I found everyone involved with this project very professional, efficient and friendly. Their Customer Care team contacted my regularly to make sure the work was progressing well and that there were no issues.

Before

Before

After

image006

Interior

image004